Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 03.11.2010
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Autorul articolului: Emma Toader
Titlul articolului: Stolojan:Reluarea procesului parlamentar pe Legea educatiei va avea un cost pentru societate
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/politica/stolojan-reluarea-procesului-parlamentar-pe-legea-educatiei-va-avea-un-cost-pentru-societate-7689133



Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, miercuri că decizia Curţii Constituţionale privind asumarea răspunderii pe Legea educaţiei va duce la "reluarea procesului parlamentar de dezbatere" şi va avea "un cost" pentru societate

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, miercuri că decizia Curţii Constituţionale privind asumarea răspunderii pe Legea educaţiei va duce la "reluarea procesului parlamentar de dezbatere" şi va avea "un cost" pentru societate.

"Această decizie nu face decât să ne pună în situaţia de a relua procesul parlamentar de dezbatere. Au trecut doi ani de când această lege, într-o formă sau alta, se învârte în Parlament", a spus Stolojan.

 

El a apreciat că România se află într-o perioadă în care are nevoie de modernizarea sistemului de învăţământ.

"Întârzierea în adoptarea legii învăţământului are un cost pentru societatea românească. Ne costă pentru că, pe de o parte, sistemul de învăţământ produce ceea ce economia nu are nevoie, iar, pe de altă parte, calitatea în procesul de învăţământ s-a deteriorat foarte mult", a apreciat Stolojan.

Curtea Constituţională a constatat, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a înaintat Curţii Constituţionale (CC) o sesizarea referitoare la Legea educaţiei, reclamând un conflict juridic de natură constituţională cu Guvernul.

Geoană afirma că acest conflict a fost iniţiat în momentul în care Guvernul a decis să retragă din Senat proiectul Legii educaţiei şi să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru adoptarea acesteia. "Guvernul Boc, într-o incarnaţiune anterioară a sa, a făcut un lucru similar în 2009, şi după un an de zile încearcă acelaşi lucru", adăuga el, precizând că angajarea răspunderii pe Legea educaţiei a mai fost respinsă de CC anul trecut, cu motivaţia că angajarea răspunderii Guvernului nu poate fi folosită decât în cazuri excepţionale.

Premierul Emil Boc a susţinut, în 28 octombrie, în plenul Parlamentului, proiectul legii educaţiei naţionale, promovat de Guvern prin angajarea răspunderii.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.